Sähkön kilpailutus yleistyy Suomessa ja Pohjoismaissa

 Sähkön kilpailutus yleistyy Suomessa ja Pohjoismaissa

Sähkösopimusten kilpailutus on yleistynyt Suomessa viime vuosina. Sama kehitys on havaittavissa kaikissa Pohjoismaissa, ilmenee Pohjoismaiden ministerineuvoston alaisen energiatutkimuksen yhteistyöelimen tuoreesta selvityksestä. Hintavertailusivustot ovat yksi tärkeimmistä tiedonlähteistä sähkösopimusta vaihtaessa.

Nordic Energy Researchin selvityksen valossa sähkön hinnannousu on lisännyt kuluttajien tietoisuutta ja kiinnostusta sähkön kilpailuttamista kohtaan. Pohjoismaiden vertailussa Suomi erottuu edukseen sähkösopimuksia kilpailuttavien aktiivisten kuluttajien huomattavan suurella osuudella.

Osuus vastaajista, jotka ovat joko vaihtaneet tai vertailleet sähkösopimuksia edellisten 12 kuukauden aikana

Tutkimusten tulokset

Norjassa ja Ruotsissa sopimuksen kilpailuttaminen johtuu useimmiten kuluttajan halusta löytää kilpailukykyisempi sopimus. Sen sijaan Suomessa, Tanskassa ja Islannissa tärkein syy sähkösopimuksen päivittämiseen on ollut sähkönmyyjän yhteydenotto. Selvityksessä arvellaan, että norjalaiset ja ruotsalaiset kuluttajat seuraavat sähkömarkkinoita aktiivisemmin kuin suomalaiset tai tanskalaiset. Norjassa valtaosa sähkösopimuksista perustuu spot-tuntihintaan ja myös Ruotsissa yleisin sopimustyyppi on markkinoiden kehitystä heijastava vaihtuvahintainen sopimus. 

Pohjoismaiden kuluttajien pääasiallinen motiivi vaihtaa toiseen sähkösopimukseen on edullisempi hinta. Tärkeimmät syyt siihen, miksi palveluntarjoajaa ei vaihdeta, ovat tyytyväisyys nykyiseen palveluun tai se, ettei kilpailuttamisen säästömahdollisuuksia nähdä selkeästi. Lisäksi osa kuluttajista kokee, että sähkösopimuksen vaihtaminen on monimutkainen tai aikaa vievä prosessi.

Sähkösopimustyyppien laaja tarjonta ja erilaiset ehdot vaikeuttavat kuluttajien edellytyksiä tunnistaa heidän etujensa kannalta parhaat sopimukset. Sopimuksia myydään usein sellaisten kanavien kautta, joissa asiakkaat saavat ostohetkellä vain vähän tietoa, kuten puhelinmyynnissä ja myyntikojuissa. Nordic Energy Researchin mukaan Norja ja Tanska nousevat esiin eniten puhelinmyynnillä ja aggressiivisilla markkinointistrategioilla. Samaan aikaan 70 prosenttia tutkimukseen osallistuneista suomalaisista tunsi olevansa hyvin informoitu sopimusta vaihtaessa. Epäaktiivisilla kuluttajilla on kuitenkin suuri riski tehdä sopimuksia epäsuotuisilla ehdoilla. 

Tutkimustulosten mukaan kuluttajat Pohjoismaissa käyttävät laajasti hintavertailutyökaluja sähkösopimusten vertailuun. Kaikki vertailutyökalut eivät kuitenkaan ole yhtä luotettavia. 

Sähkön vertailusivustoa valittaessa kuluttajien kannattaa varmistaa, että mukana on laaja valikoima sähköyhtiöitä ja että tarjouksia vertaillaan riippumattomasti.

Tärkeimmät tiedonlähteet sähkösopimusta vaihtaessa tai vertailtaessa

Lähde: Nordic Energy Research 2024, Evaluation of Nordic Electricity Retail Markets

Tilastojemme perusteella sähkösopimusten kilpailutusaktiivisuus vaihtelee Suomessa alueellisesti. Esimerkiksi alkuvuonna Lapissa ja Kanta-Hämeessä sähköä on kilpailutettu selkeästi enemmän kuin keskimäärin Suomessa. Lapissa sähkösopimuksia kilpailutettiin yli kuusi kertaa aktiivisemmin kuin esimerkiksi Pohjanmaalla.

Hintavertailusivustot ovat tärkein tiedonlähde sähkösopimusta vaihtaessa tai vertailtaessa Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa. Suomessa vertailutyökaluja käyttävät noin 35 prosenttia kuluttajista.

Sinua voisi myös kiinnostaa nämä artikkelit

Sähkön pientuotannon ostosopimukset vertailussa – nämä yhtiöt ostavat ylijäämäsähköä ilman välityskuluja
Sähkön pientuotannon ostosopimukset vertailussa – nämä yhtiöt ostavat ylijäämäsähköä ilman välityskuluja
Suurin osa sähkönmyyntiyhtiöistä tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden myydä aurinkopaneelien ylijäämätuotannon. Välityspalkkiot vaihtelevat tällä hetkellä noin 0,2:sta 0,6:een senttiin kilowattitunnilta.
Sähkömarkkinakatsaus tammi–kesäkuu 2024: pörssisähkön suosio on vakiintunut
Sähkömarkkinakatsaus tammi–kesäkuu 2024: pörssisähkön suosio on vakiintunut
Sähkömarkkinakatsauksemme mukaan pörssisähkön suosio on vakiintunut, mutta määräaikaiset kiinteähintaiset sähkösopimukset olivat edelleen selkeästi suosituin sopimustyyppi vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla.
Suomalaisten kiinnostus sähkön alkuperään kasvussa
Suomalaisten kiinnostus sähkön alkuperään kasvussa
Palvelussamme tehtiin 2021–2024 yhteensä yli neljä miljoonaa sähkövertailua. Tämän datan valossa vain 15 prosenttia sähkösopimuksensa kilpailuttavista kuluttajista on tällä hetkellä kiinnostunut sähkönsä tuotantotavan valinnasta.
Sähkösopimusten hintaerot kaventuneet – pörssisähkö suosittu kesällä
Sähkösopimusten hintaerot kaventuneet – pörssisähkö suosittu kesällä
Hintatilastojemme mukaan sähkön myyntihintojen erot kiinteähintaisissa määräaikaisissa sopimuksissa ovat kaventuneet, mutta tarjousten keskihinta on ollut toukokuusta alkaen jälleen nousussa.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.