Sähkönsiirtomaksu koostuu kolmesta eri osasta: kuukausittaisesta perusmaksusta, sähkönsiirron mukaisesta kulutusmaksusta ja veroista. Perusmaksu määräytyy yleensä asunnon sulakekoon perusteella. 3 x 16 A on yleinen sulakekoko kerrostaloissa ja 3 x 25 A sähkölämmitteisissä rivitaloissa, mutta omakotitaloissa voi olla suurempikin sulakekoko.
Alueellisten siirtohintojen välillä voi olla isojakin eroja, sillä siirtomaksuilla katetaan mm. alueelllisen sähköverkon rakentaminen, ylläpito ja käyttö. Jos alueella rakennetaan esimerkiksi säävarmaa sähköverkkoa, voivat paikallisen verkkoyhtiön siirtokulut ovat huomattavasti korkeammat kuin alueella jossa säävarman verkon rakentamiselle ei ole tarvetta. Vaatimuksina siirtoverkon rakentamiselle ovat turvallisuus, tehokkuus ja ympäristöystävälliset kestävät arvot. Verkkoyhtiön on myös noudatettava tiukkoja turvallisuusmääräyksiä ja toimittava nopeasti mahdollisten häiriöiden sattuessa.
Sähkönsiirtomaksut ovat nousseet Suomessa viime vuosina keskimäärin noin 2–3 prosentin vuosivauhtia. Tämä johtuu pääasiassa investoinneista sähköverkkoihin. Viranomaisten rooli on valvoa, että hinnankorotukset ovat perusteltuja ja kohtuullisia. Lisäksi viranomaiset varmistavat, että verkkoyhtiöt noudattavat vastuullisuusperiaatteita toiminnassaan. Tieto tämänhetkisestä siirtomaksustasi löytyy nykyisestä sähkölaskustasi. Jos sähkönmyyjäsi on muu kuin paikallinen verkkoyhtiö, saat siirtomaksun erillisenä laskuna paikalliselta verkkoyhtiöltäsi. Lue lisää sähkönsiirrosta.