Sähkösopimusten hintaerot kaventuneet – pörssisähkö suosittu kesällä

Sähkön myyntihinnat määräaikaisissa sopimuksissa, toukokuu 2024

Hintatilastojemme mukaan sähkön myyntihintojen erot kiinteähintaisissa määräaikaisissa sopimuksissa ovat kaventuneet, mutta tarjousten keskihinta on ollut toukokuusta alkaen jälleen nousussa. Pörssisähkö on kesällä suosittu vaihtoehto.

Kiinteähintaisten ja määräaikaisten sopimusten hinnat ovat olleet lievässä nousussa toukokuussa. Yli vuoden pituisissa kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa energiahinta liikkuu tällä hetkellä noin 8,5 ja 10,4 snt/kWh välillä. Perusmaksut vaihtelevat 2,9 eurosta 5,9 euroon kuukaudessa, joskin osa sähköyhtiöistä tarjoaa tuntuvia alennuksia. Erot edullisimpien tarjousten ja kaikkien tarjousten keskiarvon välillä ovat selkeästi kaventuneet vuoden takaiseen verrattuna.

Sähköenergian hinta määräaikaisissa hybridisopimuksissa, joissa on kuluttajan sähkön käyttöajankohtaan perustuva kulutusvaikutus, maksaa halvimmillaan 7,39 senttiä kilowattitunnilta. Vaihteluväli kulutusvaikutuksella on tyypillisesti noin -/+ kolme senttiä per kilowattitunti.

Kiinteähintaiset määräaikaiset sähkösopimukset ja määräaikaiset kulutusvaikutukselliset hybridisopimukset menevät valitettavan usein sekaisin niin kuluttajilla kuin joissakin vertailupalveluissa. VertaaEnsin.fi:ssa pyrimme tekemään sähkön hintavertailusta mahdollisimman helppoa ja läpinäkyvää, ja siksi nämä sopimustyypit on eroteltu ja luokiteltu omiin kategorioihinsa.

Toukokuussa 2024 noin 46 prosenttia palvelumme kautta tehdyistä sähkösopimuksista oli kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia, 33 prosenttia pörssisähkösopimuksia, 19 prosenttia toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ja noin kaksi prosenttia kulutusvaikutuksellisia hybridisopimuksia, joissa energian hinta muodostuu kiinteän hinnan osasta ja oman sähkönkäytön perusteella muodostuvasta kulutusvaikutuksesta. Eri sopimustyyppien suosio on tällä hetkellä linjassa Energiaviraston toukokuussa julkaiseman tiedon kanssa.

Sähkön futuurihinnat ovat olleet loppukeväästä nousussa, mutta hintaennuste kesälle on pörssisähkön asiakkaille edelleen edullinen. Tosin suuretkin hintavaihtelut ovat hyvin mahdollisia. Mikäli haluaa välttää hintavaihtelun riskit, ovat kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset kuluttajalle turvallisia ja ennustettavia.

Tilastokeskuksen tuoreimman tiedotteen mukaan sähkön kokonaishinta laski vuoden 2024 maaliskuussa kotitalousasiakkailla 6–16 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Kokonaishinnassa huomioidaan sekä sähköenergian hinta että verkkopalvelumaksut.

Tietoa julkaisijasta:

VertaaEnsin.fi on taloustuotteiden vertailuun erikoistunut verkkopalvelu. Missiomme on auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ja tietoisia päätöksiä talousasioissa. Vuosittain yli 1,5 miljoonaa suomalaista kuluttajaa käyttää vertailupalveluamme edullisempien sähkösopimusten ja lainojen löytämiseen täysin ilmaiseksi.

Olemme osa kansainvälistä Samlino-konsernia, joka auttaa vertailemaan ja valitsemaan itselleen sopivimmat taloustuotteet viidellä markkina-alueella Euroopassa.

Sinua voisi myös kiinnostaa nämä artikkelit

Mietinnässä sähkösopimus mökille? – Huomioi nämä tekijät 
Mietinnässä sähkösopimus mökille? – Huomioi nämä tekijät 
Kesämökin omistaminen on monen unelma, tarjoten täydellisen paikan irtautua arjen kiireistä. Kuitenkin mökin varustamisessa on useita tekijöitä, jotka on otettava huomioon.
Näin sähkön hinnan ennustetaan kehittyvän
Näin sähkön hinnan ennustetaan kehittyvän
Analysoimme sähköyhtiöiden ennusteita sähkön hinnan tulevasta kehityksestä. Pörssisähkön hinta noussee syksyä kohti, mutta dramaattisia muutoksia viime vuoden hintatasoon nähden ei ole luvassa.
Kiinteähintainen sopimussakko sähkösopimuksen purkamisesta jäämässä historiaan
Kiinteähintainen sopimussakko sähkösopimuksen purkamisesta jäämässä historiaan
Selvityksemme mukaan suurin osa sähkönmyyjistä on luopunut kiinteähintaisista sopimussakoista. Käytänteet ja sopimussakkojen laskutavat vaihtelevat huomattavasti.
Näin alv-korotus näkyy sähkölaskun hinnassa
Näin alv-korotus näkyy sähkölaskun hinnassa
Huhtikuun puolessa välissä uutisoitiin yleisen arvonlisäveron korottamisesta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutos tulee voimaan 1.9.2024.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.