Sähkönsiirron kilpailutus
Kuluttajan sähkölasku muodostuu kolmesta osasta: sähköenergiasta, verkkopalvelumaksusta eli siirtomaksusta sekä veroista. Jos kuluttajalla on sähkösopimus eri yritykseltä kuin paikallinen sähköverkkoyhtiö, hän saa kaksi erillistä sähkölaskua: toisessa laskussa on sähkön myyntihinta ja toisessa sähkönsiirto.
Sähköenergiaa voi ostaa miltä tahansa Suomen alueella toimivalta sähkön vähittäismyyjältä määräaikaisella tai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Sähköenergian myyntihintaan voi vaikuttaa vertailemalla ja kilpailuttamalla sähköyhtiöitä.
Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, koska jakeluverkkotoiminnasta omilla määrätyillä alueillaan vastuussa olevat paikalliset sähköverkkoyhtiöt (verkonhaltijat) toimivat luonnollisen monopolin asemassa.
Siirtomaksu koostuu siirron kiinteästä kuukausimaksusta eli perusmaksusta (euroa/kk), kulutuksen mukaisesta siirrosta (snt/kWh) sekä sähköverosta ja arvonlisäveroista. Perusmaksu määräytyy asiakkaan sulakekoon ja sähkötuotteen (tariffin) mukaan, joista yleisin on yleissiirto.
Tämänhetkinen sähkövero on kotitalouksille 2,79372 senttiä kilowattitunnilta (sis. alv 24 %). Sähköveroa maksetaan kulutetusta sähköstä. Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1. syyskuuta 2024 alkaen 25,5 prosenttiin, mikä korottaa sekä sähkön myyntihintaa että siirtohintaa. Muutos heijastuu myös sähköveroon, joka nousee 2,827515 senttiin kilowattitunnilta.
Verkkotoiminta on luvanvaraista ja sähkönsiirron hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto, joka edistää markkinoiden toimintaa. Verkkoyhtiöt saavat korottaa sähkön siirron ja jakelun maksujaan enintään 8 prosenttia 12 kuukauden aikana.
Sähköverkkoyhtiöt
Sähköverkkoyhtiöillä on velvollisuus toimittaa sähköä kuluttajille ja niiden tehtäviin kuuluu myös muun muassa jakeluverkon huolto ja ylläpitäminen sekä infrastruktuurin kehittäminen. Suomessa (pois lukien Ahvenanmaa) toimii 77 jakeluverkkoyhtiötä, joista suurin osa on kuntien tai kuntaenemmistöisen osakeyhtiön omistuksessa. Energiateollisuuden mukaan viisitoista suurinta jakeluverkkoyhtiötä kattavat noin 70 prosenttia jakeluverkoista ja sähkön käyttäjistä. Suurimmat siirtoyhtiöt ovat Caruna-konserni, Elenia Verkko Oy ja Helen Sähköverkko Oy, joilla on yhteensä yli 40 prosentin markkinaosuus sähkönjakelusta.
Caruna on pääasiallinen sähkönjakelija 57 kunnassa. Caruna-konserniin kuuluu kaksi jakeluyhtiötä, Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy, joilla on yhteensä noin 730 000 asiakasta Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 prosentista Suomen sähkönjakelusta.
Elenia verkko on Suomen toiseksi suurin siirtoyhtiö, joka toimii noin sadan kunnan alueella. Yhtiö palvelee lähes 440 000 asiakasta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Sähkön siirron verollisten keskihintojen vertailussa (3×25 A, 5 000 kWh/vuosi) Caruna ja Elenia sijoittuvat 10 kalleimman siirtoyhtiön joukkoon. Molemmat yhtiöt ovat ilmoittaneet verkkopalvelumaksujen korotuksista 1. syyskuuta 2024 alkaen. Caruna Oy:ssä arvonlisäverolliset hinnat nousevat keskimäärin 3,4 prosenttia ja Elenian hinnat nousevat keskimäärin 4,7 prosenttia. Carunan ja Elenian pääomistajat ovat kansainvälisiä sijoittajia.
Helen Sähköverkko on asiakasmäärältään Suomen kolmanneksi suurin sähköverkkoyhtiö, joka palvelee noin 420 000 asiakasta pääkaupungissa. Hintavertailussa Helen on yksi edullisimmista siirtoyhtiöistä. Tiheästi asutetussa pääkaupungissa on Suomen lyhyin sähköverkon pituus suhteutettuna käyttöpaikkojen lukumäärään.
Kaikkein pienimmät sähköverkkoyhtiöt toimivat vain yhden kunnan alueella ja palvelevat muutamaa tuhatta asiakasta. Sähköverkkoyhtiöiden jakelualueet eivät saa olla päällekkäisiä, mutta vastuualueiden jako ei noudata maakunta- tai kuntarajoja.
Joillakin paikkakunnilla saattaa toimia useita siirtoyhtiöitä ja näin saman kunnan asukkailla saattaa olla eri siirtohinnat. Sähköverkkoyhtiöiden vastuualueisiin voi tutustua Energiaviraston vastuualuekartassa, joka kuvaa viimeisintä Energiaviraston vahvistamaa vastuualuerajatietoa. Lisäksi Energiateollisuuden ylläpitämästä sähkökatkokartasta löytyy tietoa sähkönjakelun häiriöistä ja sähkökatkoista yhtiökohtaisesti sekä kuntakohtaisesti.
Manner-Suomessa on 293 kuntaa, joista noin 57 prosentissa on vain yksi jakeluverkkoyhtiö ja 43 prosentissa toimii useampi kuin yksi jakeluverkkoyhtiö osassa kunnan aluetta.
Alla olevasta kartasta voi tarkistaa eri kunnissa toimivat siirtoyhtiöt ja niiden ajankohtaiset hinnat heinäkuussa 2024, perusmaksu (€/kk) + siirto (snt/kWh)
Siirtohinnat
Eurooppalaisessa vertailussa sähkön veroton siirtohinta Suomessa on halvempaa kuin EU:ssa keskimäärin. Siirtomaksut vaihtelevat kuitenkin alueesta ja jakeluverkkoyhtiöstä riippuen merkittävästi. Omakotiliiton toukokuussa 2024 julkaiseman selvityksen mukaan lähes puolet Suomen 77:stä jakeluverkkoyhtiöstä on nostanut yleissiirron hintaa ja vain kaksi yhtiötä alentanut hintoja viime vuodesta. Vertailussa käy ilmi, että sähkön siirron perusmaksuissa on lähes kymmenkertaisia eroja yhtiöiden välillä.
Tarkistimme kaikkien siirtoyhtiöiden hinnat heinäkuussa. Vertailussa ilmeni, että kesä–heinäkuussa 2024 verkkopalvelumaksujaan ovat korottaneet vielä kuusi jakeluverkkoyhtiötä: Alajärven Sähkö, Lammaisten Energia, Leppäkosken Sähkö, PKS Sähkönsiirto, Turku Energia Sähköverkot ja Vatajankosken Sähköverkko. Hinnankorotuksen jälkeen PKS sähkönsiirron perusmaksu on Suomen neljänneksi korkein – 38,13 euroa kuukaudessa (3×25 A sulake).
Lisäksi tulevista hinnankorotuksista 1. syyskuuta 2024 alkaen ovat tiedottaneet Caruna, Elenia, Paneliankosken Voima, Porvoon Sähköverkko ja Vakka-Suomen Voima.
Päivitetyt siirtohinnat sekä tiedot verkkoyhtiöiden käyttöpaikkojen lukumääristä ja verkon pituudesta per käyttöpaikka on koottu alla oleviin infograafeihin.