Sähkön hinta ja hinnan vaikea ennustettavuus voivat tehdä sähkösopimuksen valinnasta haastavan. Pörssisähkön sanotaan olevan pitkällä aikavälillä halvin mahdollinen sähkösopimustyyppi, ja kun katsomme puhtaasti edellisten vuosien energiahintoja väite pitää paikkansa. Tämä ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus, eikä sopimustyyppi automaattisesti sovi kaikille kuluttajille. Sähkön spot-hinta on vain osatotuus sähkön todellisesta hinnasta pörssisopimuksen tehneelle. Määräaikaisille sopimuksille on ehdottomasti oma kysyntä ja asiakaskunta, etenkin talvikuukausina.
Selvitimme kuinka suuria eroja määräaikaisten sopimusten ja keskimääräisen pörssihinnan välillä todellisuudessa on ja mitä muita asioita sopimuksissa kannattaa huomioida.
Esimerkki 1: 12kk määräaikainen sopimus hintaan 8,4 snt /kWh, lokakuu 2023
Lokakuussa 2023 halvimman määräaikaisen sopimuksen hinta* oli 8,4 snt/kWh. Talvikuukausien epävakaat hinnat sai monet valitsemaan ennakoitavuutta määräaikaisella sopimuksella. Marraskuusta tammikuuhun tämä olikin kannattavaa – kyseisten kuukausien aikana pörssisähkön kuukausikeskihinnat olivat jatkuvasti yli kahdeksan sentin. Kuitenkin koko vuoden tarkastelujakson keskiarvoksi pörssisähkölle muodostui 6,2 snt/kWh, eli pörssisähkön käyttäjä maksoi sähköstä vähemmän kuin määräaikaisen sopimuksen valinnut. Kuvaaja 1 näyttää pörssihinnan vaihtelun koko vuoden ajalta.
Esimerkki 2: 3kk määräaikainen sopimus hintaan 6,3 snt/kWh, huhtikuu 2024
Sähkö on yleisesti halvempaa kesällä, jolloin myös määräaikaisen sopimuksen sitominen on edullisempaa kuin talvella. Esimerkissä on kuitenkin vain 3kk ajanjakso, jolloin myös pörssisähkö oli halpaa koko määräaikaisuuden verran. Määräaikaisen sopimuksen ostaja maksoi sähköstä tältä ajanjaksolta enemmän kuin pörssisähkön käyttäjä.
Esimerkki 3: 24kk määräaikainen sopimus hintaan 8,89 snt/kWh, huhtikuu 2023
Huhtikuussa 2023 otettu kahden vuoden määräaikainen sopimus on vielä voimassa tulevan talven yli. Mikäli tämän hetkiset futuurit (näytetty kaaviossa oranssin alueen sisäpuolella) toteutuvat, tulisi koko kahden vuoden pörssisähkön keskihinnalle 6,5 snt/kWh. Jos pörssisähkön hinta kuitenkin nousee tulevana talvena merkittävästi näistä ennusteista, tilanne voi muuttua. Pörssihinnan keskiarvon tulisi kuitenkin olla erittäin korkea, jopa yli 20 senttiä/kWh loppuvuoden ajan, jotta 24 kuukauden määräaikainen sopimus hinnalla 8,89 senttiä/kWh olisi edullisempi kuin pörssisähkö.
Hintojen vertailu ei paljasta koko totuutta
Ylläolevissa esimerkeissä on huomioitu vain sähkön yksikköhinta ja pörssisähkön hinta sisältäen arvonlisäveron. Näiden lisäksi kuluttaja maksaa myös marginaalin, perusmaksun, sähköveron ja siirtomaksut, sekä vaikuttaa hintaan omalla kulutusajankohdallaan. Nämä tekijät vaikuttavat lopulliseen sähkölaskuun huomattavasti.
Esimerkiksi perusmaksu saattaa olla määräaikaisissa tarjouksissa alennettu tietyn ajanjakson, mikä tuo merkittävää säästöä lopulliseen laskuun. Näin ollen voi määräaikainen sopimus tulla pörssiä edullisemmaksi.
Pörssisähkön hinta vaihtelee markkinatilanteen mukaan, joten se voi olla halvempaa joillakin tunneilla ja kalliimpaa toisilla. Päivän tai kuukauden keskihinta on vain osatotuus sähkön todellisesta hinnasta pörssisopimuksen tehneelle kuluttajalle. Suurin osa kuluttajista ohittaa kaikkein halvimmat yöhinnat, jolloin myös keskihinta tulee olemaan korkeampi, kuin annetuissa esimerkeissä. Mikäli kaikki kulutus on osunut kalleimmille tunneille tulee todellisesta laskusta keskiarvoa korkeampi.
Mikäli hintojen jatkuva seuraaminen ei myöskään houkuttele, tai taloudessa ei ole varaa joustaa hintapiikin yllättäessä, tulee määräaikaisesta sopimuksesta erinomainen vaihtoehto. Oikean sopimuksen valinta on aina yksilöllistä. Lue lisää kaikista sähkösopimustyypeistä tai siirry suoraan sähkönkulutuslaskuriin.
*Halvin määräaikainen sopimus on katsottu VertaaEnsin.fi tarjonnan sopimuksista kyseisenä ajankohtana.