Suomessa tuulivoiman osuus sähköntuotannosta on kasvanut merkittävästi. Vielä vuoden 2021 lopussa tuulivoimaa oli asennettu noin 3300 megawattia, kun 2024 vuoden loppuun mennessä noustaan jopa 8000 megawattiin. Tämä uusiutuvan energian lähde tuo markkinoille edullista sähköä, erityisesti tuulisina päivinä, jolloin tarjonta kasvaa huomattavasti. Koska tuulivoiman tuotantokustannukset ovat alhaiset, se laskee usein sähkön hintaa pörssissä.
Sähkön spot-hinnat ja tuulivoima
Spot-hinnat eli sähkön pörssihinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tuulivoiman tuotanto on sääriippuvaista, mikä tarkoittaa, että sähköä on markkinoilla enemmän silloin kun tuulee. Tämä lisää tarjontaa, jolloin sähkön hinta usein laskee. Esimerkiksi tuulisina päivinä markkinoilla on tarjolla runsaasti edullista tuulisähköä, mikä voi johtaa siihen, että hinta pörssissä tippuu merkittävästi, jopa alle tuotantokustannusten. Toisaalta, jos tuuli tyyntyy ja tuotanto vähenee, spot-hinnat voivat nousta.
Tarkastelimme tuulivoiman tuotannon sekä sähkön spot-hintojen välistä korrelaatiota sekä päivä että kuukausitasolla. Katsaus tuoreisiin tietoihin osoittaa, että päivätasolla tuulivoiman tuotannon ja sähkön spot-hintojen välillä on selvä korrelaatio. Taulukko 1 osoittaa tuulivoiman tuotannon ja spot-hintojen korrelaation ajanjaksolta 15.9.2024-24.9.2024.
Taulukko 1: Tuulivoiman tuotanto & sähkön hinta päivittäin 15.9.-24.9.2024
Taulukosta näemme käänteisen korrelaation. Tuulivoiman ollessa matalaa hinnat ovat korkealla, esimerkiksi 16.9., ja tuulivoiman kapasiteetin noustessa 21.9. sekä 24.9. sähkön hinta laski huomattavasti.
On tärkeää muistaa, että tuuli ei ole ainoa vaikuttava tekijä sähkön hintaan, mutta sillä on merkitystä. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat kysyntä, muun tuotannon kapasiteetti, mahdolliset siirtoyhteyksien tai ydinvoimaloiden huollot/katkot sekä kansainvälinen energiakauppa.
Tämä konkretisoituu, kun katsotaan laajemman aikavälin keskiarvoja. Taulukko 2 näyttää tuulivoiman tuotannon ja sähkön hinnat kuukausitasolla tammikuusta syyskuuhun 2024. Käänteinen korrelaatio on tasaantunut, joka korostaa muiden hintaan vaikuttavien tekijöiden vaikutusta, kuten vuodenaikaan liittyviä lämmityskustannuksia ja muuhun tuotantoon liittyviä muutoksia. Kesällä sähkö on tiedettävästi halvempaa, tuuli tai ei. Vaihtelut kuukauden sisällä ovat myös suuria. Esimerkiksi maaliskuussa tuulisähkön tuotanto vaihteli -23 MWh/h ja 6097 MWh/h välillä, josta kuukauden keskimääräiseksi tuotannoksi tuli 1570 MWh/h. Megawattitunti (MWh) on energiayksikkö ja vastaa 1 000 kilowattia sähköä tunnissa.
Taulukko 2: Tuulivoiman tuotanto & sähkön hinta kuukausittain tammi-syyskuu 2024
Heikkouksina ennakoitavuus ja sähkön varastointi
Tuulivoiman tuotanto on riippuvainen säästä, mikä tekee siitä vaikeammin ennustettavan kuin esimerkiksi ydinvoiman. Ennustettavuuden puute aiheuttaa hintojen vaihtelua markkinoilla. Tuulivoimaa ei myöskään voida varastoida talteen, kuten esimerkiksi vesivoimaa, vaan sähköä on käytettävissä juuri silloin kun tuulee. Mikäli tuulivoimaa pystyttäisiin ottamaan talteen ja käyttämään tarpeen mukaan, tulisi se edesauttamaan sähkön hintojen tasaantumista.
Yksi mahdollisuus tuulisähkön varastointiin tulevaisuudessa on vihreä vety. Vedyn avulla tuulisähköä voidaan sitoa ja hyödyntää myöhemmin, kun kysyntä on suurempaa tai tuotanto alhaisempaa. Vaikka vedyn tuotanto on vielä kehitysvaiheessa ja edellyttää merkittäviä investointeja, se tarjoaa lupaavan ratkaisun tuulivoiman tuottaman energian tehokkaampaan käyttöön ja hintojen tasaamiseen tulevaisuudessa.
Sähkön hinnat ja hintaennusteet ovat usein erityisen kiinnostavia pörssisähkön käyttäjille, sillä suuret muutokset näkyvät helposti sähkölaskussa. Sähkön hintaa kannattaakin seurata aktiivisesti. Foreca tarjoaa myös kuluttajille sähkön hintapuntari -palvelua, jossa voi tarkistaa tuuliennusteen ja sen vaikutuksen sähkön hintaan helposti aina noin viikon eteenpäin.